Energy Management Office of the Municipality of Vrbas - eevrbas.org

Toplotne pumpe

Ukoliko nemate mogućnosti ugraditi sistem grejanja s biomasom i solarnim kolektorima ili gasno centralno grejanje, te Vam je električna energija jedini dostupni energent preporuka je da ugradite toplotnu pumpu. Toplotna pumpa u mogućnosti je energiju zemlje, vode ili vazduha pretvoriti u iskoristivu toplotu, pritom trošeći približno 2,5 - 4 puta manje električne energije nego električni radijatori ili peći za istu dovedenu toplotu.

Orijentacijske vrednosti potrošnje električne energije u dizalicama topline

U  Srbiji zbog niskih spoljnjih temperatura u zimskom periodu, efikasnost sistema će biti niža.

Uređaji nižeg kvaliteta ne mogu zagrejati prostor kada je spoljnja temperatura ispod nule, stoga treba odabrati toplotnu pumpu s inverterom koje mogu zagrejati kuću i pri spolnjim temperaturama od -15oC.

Isti uređaj možete koristiti u letnjem periodu za hlađenje, pri čemu treba paziti pri odabiru kapaciteta uređaja s obzirom na rashladni ili ogrevni učinak koji uređaj treba da zadovolji. Predimenzionirana oprema može smanjiti toplotni ugođaj i dodatnu buku u prostoru. Životni vek uređaja se smanjuje zbog učestalog paljenja i gašenja.

 

Contact

  • EMO
  • Municipality of Vrbas
 
Adresa EMO Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Serbia
 
email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Adresa Municipality of Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Serbia
 
email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

EE POOL

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA

 

EE Info point

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka