Energy Management Office of the Municipality of Vrbas - eevrbas.org

Pravilno korišćenje sistema grejanja

Troškovi za grejanje u najhladnijim zimskim mesecima predstavljaju i do ¾ troškova za energente. To je razlog da prilikom kupovine odaberete energetski efikasan uređaj, ali i da ga redovno i pravilno održavate. Loše održavanje ili zapuštenost uređaja je vodeći uzrok prestanka rada sistema grejanja ili hlađenja. 

Proverite gasne ili uljne instalacije, gorionike i izmjenjivače toplote. Zaprljani gorionici i izmjenjivači toplote uzrokuju nedovoljno sagorevanje goriva, ali i manje efikasan rad celog sistemaa. Kako biste osigurali maksimalno iskorišćenje goriva, potrebno ih je redovno proveravati.

Da bi se toplota proizvedena u kotlu iskoristila, potrebno je da su izmjenjivači toplote čisti od kamenca. Sloj kamenca čak i male debljine smanjuje prolaz topline, te aparat radi s lošijom efikasnošću. U takvom slučaju, potrošiće se veće količine gasa, a prostor će se sporije zagrevati. Zato je pre početka sezone loženja potrebno očistiti uređaj od svih nečistoća na gorioniku i izmenjivaču toplote.

 

Proveravajte jesu li dimnjaci prohodni.  

Oko kotla ne ostavljajte predmete, naročito one zapaljive te osigurajte nesmetani dovod vazduha u kotao.

Izolujte cevi tople vode koji prolaze kroz negrejane prostore. Cev koja vodi od kotla do rezervoara sa toplom vodom svakako treba biti izolovana, kao i rezervoar vode.

Ne zaklanjajte radijatore zavesama i nameštajem.

Grejna tela (radijatore, peći) postavljajte ispod prozora.

Redovno čistite radijatore kako bi osigurali da nečistoće ne sprečavaju prelaz toplote.

Tokom leta, u instalacije centralnog grejanja može ući vazduh koji s početkom grejanja može smanjiti kapacitet vašeg sistema. Tako recimo pola radijatora može biti vruće, a pola hladno. Stoga je potrebno redovno odzračivati radijatore i celu instalaciju kako bi izišao sav nepoželjni vazduh.

 

 

Contact

  • EMO
  • Municipality of Vrbas
 
Adresa EMO Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Serbia
 
email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Adresa Municipality of Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Serbia
 
email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

EE POOL

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA

 

EE Info point

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka