Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Stand by način rada

Stand by funkcija kućnih uređaja troši i do 6% električne energije u domaćinstvu! Na primjer, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

Naime, gašenjem nekog kućnog uređaja ne prekidamo njegovu potrošnju energije jer je on i dalje crpi za održavanje stand by moda. Takva potrošnja naziva se i vampirskom energijom (eng. vampire power) i služi kako bi se uređaj ponovnim uključivanjem mogao brže pokrenuti odnosno na neki način ga čini uvek u stanju pripravnosti. 

Kada uključimo laptop koji je izgašen, troši se do cca 20W, odnosno kao dve štedne sijalice od 10W. Kada na njemu pokrenemo operativni sistem, potrošnja se poveća na 50-60W, što znači da laptop troši čak 30% energije samo time što je uključen u struju, bez da ga zaista i koristimo. 

Međunarodna agencija za energiju (IEA) nedavno je procenila da vampirski uređaji odnosno uređaji u stand by modu širom planete godišnje potroše između 200 i 400 terawatt sati energije godišnje (dok, na primer, Italija sa više od 58,5 milijona ljudi godišnje ukupno potroši 300 terawatt sati električne energije). Takođe, istraživanje provedeno u Americi pokazalo je kako kućni aparati i električni uređaji u stand by modu čine oko 5% ukupne potrošnje energije u SAD, što je godišnji trošak od četiri milijarde dolara. Taj procenat je čak i veći u Evropskim zemljama (u Francuskoj i Nemačkoj od 7-10%), a u Japanu se penje čak do 12%!

Dosta uređaja u našem domaćinstvu je više od 20ak sati dnevno u stand by modu, a aktivno ih koristimo jednom ili dvaput dnevno i to na kratak period. Kako bi na vampirsku energiju trošili što manje svog kućnog budžeta, isključite uređaje iz utičnica onda kada ih ne trebate, a pogotovo kad unapred znate da vas neko vreme neće biti u kući (npr. pre odlaska na godišnje odmore i sl.).

Praktično za smanjenje potrošnje vampirske energije je i korišćenje prekidača na produžnim kablovima.

Oprez je potreban kod uređaja poput klasičnih TV prijemnika sa katodnom cijevi i užarenom niti kojoj je, kad se ohladi, potrebno više energije da se ponovo zagreje. Zato takve uređaje nije potrebno stalno isključivati, dovoljno je jednom dnevno. 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka