Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Mehanička ventilacija

Kako bi se sprečilo neugodno širenje mirisa i vlage iz kuhinje i toaleta, potrebno je ugraditi odsisne nape u kuhinjama iznad šporeta, te odsisne ventilatore u kupatilima.

Redovno čistite ventilatore i filtere u napama. Zbog zaprljanosti vazduh teže prolazi kroz filtere te se zbog toga potrošnje energije povećava. 

Proverite zaprljanost spoljnjih otvora.

Kako bi osigurali da ventilatori rade samo onda kad je to potrebno, ugradite kombinovane prekidače pri čemu se paljenjem svetla u kupatilu pali i ventilator, te nakon gašenja svetla isključuje nakon nekoliko minuta. Odsisna napa tako može biti povezana sa svetlom iznad šporeta.  

Prilikom gradnje kuće, osigurajte prirodnu ili mehaničku ventilaciju potkrovlja. Ventilacija je nužna za uklanjanje vlage iz prostora i toplote u letnjem periodu kad temperatura u potkrovlju može dostići temperaturu i 50oC.

U domaćinstvima u Srbiji još uvek se ne grade centralizovani sistemi ventilacije s kanalskim razvodom, međutim sa smanjenjem propusnosti omotača zgrade zbog smanjenja toplotnih gubitaka sistemi ventilacije s dovodom svežeg vazduha, te odsisom otpadnog vazduha u domaćinstvima postaće uobičajeni. Takav sistem je recimo neophodan u pasivnoj kući. 

Najjeftiniji oblik hlađenja kuće je prirodnim putem, tj. cirkulacijom vazduha iz hladnijih prostora prema toplijim. Međutim, prirodna ventilacija nije uvek primenjiva, pa je stoga moguće ugraditi ventilator koji će prisilno cirkulisati vazduh u prostoru u kojem boravimo. Sobni ventilator može doprineti toplotnom komforu u letnjom periodu na taj način da će povećati brzinu strujanja vazduha i time pospešiti razmenu toplote između ljudskog tela i vazduha u prostoriji. Sobni ventilatori hlade samo ljude, dok vazduh u prostoriji ostaje iste temperature.

 

MEHANIČKA VENTILACIJA

Mehanička je ventilacija prisilna izmena vazduha u zatvorenom prostoru kroz vertikalne kanale na mehanički pogon pomoću ventilatora. Takva ventilacija se izvodi u području s jakim vrtlogom vetrova ili u periodu kad nema prirodne ventilacije odnosno kad nije dovoljno efikasna. Deli se na odsisnu, pritisnu i odsisno-pritisnu ventilaciju. 

Prednosti ovakve ventilacije su: ne zavisi od vremenskih uslova, veliki izbor opreme, mogućnost regulacije te je pojednostavljen proces projektovanja sistema.

Nedostaci su veliki investicioni troškovi, velika potrošnja energije te problem buke. 

ODSISNA VENTILACIJA

U stambenim prostorijama mehanička ventilacija se izvodi odsisavanjem vazduha iz sanitarnih prostorija i kuhinja pri čemu usled podpritiska u ventilisane prostore ulazi spoljnji vazduh ili vazduh iz susednih prostorija.

PRITISNA VENTILACIJA

Nasuprot odsisavanju vazduha iz prostorije, uređaji za pritisnu ventilaciju ubacuju spoljnji vazduh u prostor koji se ventiliše. Prostorija se drži u nadpritisku u odnosu na susedne prostorije i okolinu, te je time sprečen dotok onečišćenog vazduha u ventilisani prostor, odnosno višak vazduha struji u susedne prostorije ili prema okolini kroz prozore i vrata. Zimi je potrebno vazduh koji se ubacuje u prostoriju zagrejati približno do sobne temperature pomoću grejača vazduha. Osnovni delovi ventilacione komore su ventilator, grejač i filter vazduha, te kanal za dovod vazduha. Nedostatak pritisne ventilacije je nemogućnost povrata toplote iz sobnog vazduha.

Ventilacija  utiče na kvalitet vazduha i na efikasnu upotrebu energije. Ventilacioni gubici zavise od broja izmena vazduha. Smanjenjem broja izmene vazduha s 1 na 0.5 h-1 možemo u objektima s niskom toplotnom zaštitom uštediti energiju za 1/4 dok kod niskoenergetskih kuća sa visokom toplotnom zaštitom za 1/3.

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka