Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Svedoci smo da su zadnjih godina promene u temperaturama sve češće, kao i temperaturni ekstremi tokom leta, pa nam zbog visokih temperatura gotovo nije moguće obavljati svakodnevne poslove. S porastom standarda više nismo zadovoljni prirodnom ili prisilnom ventilacijom, pa se sve više domaćinstava odlučuje na ugradnju klima uređaja tj. split jedinica za hlađenje vazduha koje su najjednostavnije i najjeftinije rešenje za hlađenje naših domova, premda ne i najefikasnije. Split klima uređaj se sastoji od jedne spoljašnje i jedne ili više unutrašnjih jedinica. Unutar uređaja pomoću kompresora cirkuliše radna materija (freon) koja preuzima toplotu iz prostora i prenosi je u okolinu.

Prilikom izbora klima uređaja, posavetujte se sa stručnjakom i ne kupujte uređaj većeg kapaciteta nego što vam je potrebno. Na izbor kapaciteta klima uređaja utiče veličina prostora, toplotna izolovanost prostorije, broj ljudi koji borave u prostoru te količina toplotnih izvora (npr. šporet, frižider, električni uređaji, računari...). 

Ako kupujete novi klima uređaj, odaberite onaj energetskog razreda A! 

Pri kupovini klima uređaja obratite pažnju i na faktor hlađenja ili grejanja (označen s EER ili COP) koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski povoljniji. Faktor hlađenja ili grejanja nam govori koliko puta više energije dobijemo iz uređaja od električne energije koju uređaj troši za svoj pogon.


Najefikasniji uređaji koji se danas mogu naći na tržištu su klima uređaji s inverterom, a postižu uštede od 20 do 40% (zavisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje. Inverterski uređaji rade punom snagom do postizanja željene temperature u prostoru, a nakon toga se ne isključuju, već prilagođavaju svoj rashladni učinak tako da održavaju željenu temperaturu. Time se izbegavaju nagle promene u temperaturi prostora čime se povećava udobnost, a nema ni čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu.

Spoljnju jedinicu po mogućnosti montirajte na severni deo kuće ili tamo gde je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja. Što je spoljnja jedinica na hladnijem mestu, efikasnost uređaja će biti veća. 

Prilikom rada klima uređaja pokušajte eliminisati bespotrebne toplotne izvore u prostoru (kao što je rasveta i ostali kućni uređaji).

Ne hladite prostorije u kojima ne boravite.

Navucite roletne kada je to moguće kako biste sprečili direktni upad sunčevog zračenja i time smanjili potrebu za hlađenjem.

Ako je hlađenje uključeno, zatvorite prozore. Ukoliko trebate provetriti prostoriju, za to vreme isključite klima uređaj.

Zbog zdravstvenih razloga, razlika između spoljnje i unutrašnje temperature ne bi trebala biti viša od 7°C.

Postavljanje preniske temperature na regulatoru klima uređaja u letnjem periodu nema smisla jer se zbog povećanog izdvajanja vlage iz vazduha na isparivaču (unutrašnjoj jedinici) troši više energije nego što je to potrebno. Kako se veliki deo energije troši na izdvajanje vlage iz vazduha, kapacitet uređaja za hlađenje vazduha je znatno smanjen.

Podesite temperaturu na regulatoru na 25-26°C. Za svaki °C nižu temperaturu podešenu na termostatu klima uređaja troši se 3 - 5% više energije!

Redovno održavajte vaš klima uređaj, menjajte filtere i čistite unutrašnje i spoljnje jedinice. Klima uređaj treba održavati ovlašćena osoba. Pre sezone hlađenja trebalo bi promeniti vazdušni filter i očistiti unutrašnju jedinicu, kako bi se osigurao odgovarajući kvalitet vazduha, ali i sprečila povećana potrošnja energije usled zaprljanih površina. Takođe treba obratiti pažnju i na čistoću spoljne jedinice.

Korisni saveti

 • Kuća sa viškom energije (engl. energy plus house) je kuća koja u proseku tokom cele godine proizvede više energije koristeći obnovljive izvore energije nego što
 • Pranjem suđa u mašini za pranje suđa, troši se manje električne energije i vode nego kod ručnog pranja. Savremene mašine potroše za jedno pranje 15-28
 • Ukoliko nemate mogućnosti ugraditi sistem grejanja s biomasom i solarnim kolektorima ili gasno centralno grejanje, te Vam je električna energija jedini dostupni energent preporuka je
učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

203
Solarterm
97
Geotermalna
89
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
18
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

314
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
91
Zamena stolarije
68
Ugradnja solarnih panela
35
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
33
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka