Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Predstavnici Kancelarije za energetski menadžment opštine Vrbas, Željko Zečević i Nikola Vujović učestvovali su na treningu za trenere u oblasti ugovaranja energetskih učinaka koji je, u okviru projekta EnPC-INTRANS, sproveden u Bratislavi (Slovačka) u periodu 22-26 februar 2016.

Projekat "EnPC-INTRANS"  ima za cilj da unapredi kapacitete za ugovaranje energetskih učinaka na opštinskom nivou finansiran je iz EU programa Horizon 2020, a realizuju ga partneri iz devet zemalja: Nemačke, Slovačke, Rumunije, Grčke, Slovenije, Letonije, Hrvatske, Ukrajne i Srbije.
 
Nakon treninga, obučeni treneri će, u dogovoru sa SKGO, biti u obavezi da sprovedu jednu od trening aktivnosti predviđenih projektnim dokumentom. Ove aktivnosti podrazumevaju jedan "e-learning" kurs, jedan seminar i tri vebinara. Susret sa brojnim partnerima na ovom međunarodnom projektu energetski menadžeri opštine Vrbas su iskoristili za predstavljanje sistema energetskog mendažmenta opštine Vrbas te se veći broj predstvanika zemalja partnera na projektu zainteresovao za bližu sardanju i uspostavljanaje dugoročnog partnerstva na učešću u sličnim projektima.

Implementacioni partneri, partnerske zemlјe:

- Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH Germany

- Klimaschutz- und Energieagentur Baden-Württemberg (KEA), Germany

- Energy Institute Hrvoje Pozar (EIHP), Croatia

- e-code, Slovakia

- Centre for Renewable Energy Sources and Saving (CRES) Greece

- Energy Agency of Savinjska, Šaleška and Koroška Region (KSSENA), Slovenia

- Energy Efficiency and Renewable Energy Agency Ploiesti-Prahova (AE3R), Romania

- Stalna konferencija gradova i opština  (SKGO), Srbija

- Finance & Technology Ukraine (FIATU), Ukraine

- Zemgale Regional Energy Agency (ZREA). Latvia

Korisni saveti

 • Pranjem suđa u mašini za pranje suđa, troši se manje električne energije i vode nego kod ručnog pranja. Savremene mašine potroše za jedno pranje 15-28
 • Najjeftiniji oblik hlađenja kuće je prirodnim putem, tj. cirkulacijom vazduha iz hladnijih prostora prema toplijima. Prirodna ventilacija kroz otvorene prozore i terasna vrata najintenzivniji je
 • Niskoenergetske kuće temelj su primene održive gradnje tokom celog svog životnog veka, počevši od građevinskog materijala čija proizvodnja ne opterećuje okolinu, preko njihove energetske efikasnosti
učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

322
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
100
Zamena stolarije
70
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

207
Solarterm
97
Geotermalna
93
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
19
Biogas
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka