Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Uručeni prvi energetski pasoši

U okviru projekta „OTKRITI ENERGIJU“ koji je pokrenut od strane Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, uz podršku Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i opština učesnica održana je izložba ‘’Otkriti energiju’’ i izvršena dodela prvih energetskih pasoša.

Vlasnicima objekata enegetske pasoše je uručila predsednica Skupštine opštine Vrbas Marijana Maraš.Cilj projekta jeste informisanje i podizanje svesti u srpskim gradovima, kako bi se informisali građani u opštinama o njihovom postojećem građevinskom fondu, potrošnji energije u različitim tipovima zgrada i potencijalnim investicionim i neinvesticionim merama za poboljšanje energetske efikasnosti.Kampanja se sprovodi u 30 gradova/opština u tri regiona, jugoistočnoj Srbiji, zapadnoj Srbiji i AP Vojodini (10 gradova po regionu). Iz regiona Vojvodine na projektu  učestvovuju pored opštine Vrbas, grad Novi Sad, Bečej, Žabalj, Irig, Inđija, Šid, grad Zrenjanin, Kikinda i Vršac.

Za realizaciju ove kampanje, razni timovi zainteresovani strana su bili uključeni i u pripremu i u realizaciju. U svakom od tri srpska regiona (jugoistočna Srbija, zapadna Srbija, Vojvodina), koordinaciono telo  podržava kampanju u organizacionom smislu. regionalni tehnički timovi zaduženi su za konkretnu energetsku analizu i termografsku dokumentaciju lokalnih stambenih zgrada. Energetski pasoši su  izdati za određene lokalne objekte, a objaviće se i potencijalne mere za postizanje energetske efikasnosti. Na lokalnom nivou, uprave gradova učesnika igraju ključnu ulogu jer aktivno podržavanju planiranje i organizaciju i obezbeđuju resurse.Sprovođenje kampanje u svakoj od uključeni opština sastoji se od tri ključna elementa.Prvo, predstavljanje rezultata energetskih analiza lokalnih objekata i termografije biće organizovano za građane ilokalne zainteresovane strane.Drugo, javna debata u svakoj opštini daje prostora za diskusiju u vezi sa prethodno predstavljenim rezultatima I omogućava razmenu investicionih i neinvesticionih mera za poboljšanje energetske efikasnosti između graćana, stručnjaka za energetsku efikasnost, lokalnih samouprava, preduzeća i drugih zainteresovanih strana. Na osnovu stečenog iskustva, takav pristup se pokazao kao veoma zanimljiv i izuzetno atraktivan, kako za građane, tako i za preduzeća.Treće, opštinska uprava samostalno obavlja neku radnju u oblasti energetske efikasnosti u stambenim zgradama usvojoj opštini.

Kampanja za informisanje i podizanje svesti pruža osnovu svim pojedinačnim vlasnicima ili stanarima da naprave spostvenu preciznu procenu energetske efikasnosti svoje zgrade, na osnovu sličnosti sa različitim referentnim objektima, i istovremeno pruža priliku lokalnim upravama, Vladi Republike Srbije i učesnicima na tržištu da imaju uvid u procenu mogućih ušteda na osnovu globalne procene (obračuna) stanja zgrada u Srbiji.

Kampanja ima sledeći značaj za  opštinu:

‐ Znanje i iskustvo građana za poboljšanje energetske efikasnosti u njihovim zgradama,

‐ Opšti pregled podataka o tipovima objekata i odgovarajućim osobinama potrošnje energije u vašoj zajednici,

‐ Pouzdani i jasni podaci raspoloživi u svrhu u razvoja akcionog plana za energetsku efikasnost,

‐ Podaci i akcioni plan za predstavljenje razumnih i realističnih predloga za podršku nacionalnim i EU fondovima i donatorima.

Ovaj projekat je namenjen stimulisanju aktivnosti lokalnih samouprava u oblasti implementacije regulativa i projekata iz domena energetske efikasnosti, kao i realizaciji energetske sertifikacije objekata.

 

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

313
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
91
Zamena stolarije
68
Ugradnja solarnih panela
35
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
33
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

203
Solarterm
97
Geotermalna
89
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
18
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka