Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

SO Vrbas usvojila Odluku o unapređenju energetske efikasnosti

Skupština opštine Vrbas na V sednici održanoj u ponedeljak 30.12.2013. godine je usvojila Odluku o unapređenju energetske efikasnosti.

Povećanje energetske efikasnosti i racionalna upotreba energije, obzirom na svoj pozitivan uticaj na životnu sredinu, povećanje standarda, smanjenje uvozne zavisnosti u pogledu energenata i povećanje konkurentnosti, ubraja se u najznačajnije mere koje se sprovode u cilju održivog razvoja i borbe protiv klimatskih promena, a takođe predstavlja i veoma značajnu meru energetske politike kako u zemljama EU tako i u Republici Srbiji.

Odluka o unapređenju energetske efikasnosti na teritoriji opštine Vrbas je doneta zbog povećanja energetske efikasnosti i racionalne upotrebe energije na teritoriji opštine Vrbas, u skladu sa Nacionalnim akcionim planom energetske efikasnosti Vlade Republike Srbije, Odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice.

 Zbog svog velikog potencijala za uštedu energije ova odluka je uvrštena i u Strategiju razvoja opštine Vrbas,Strategiju energetskog razvoja, u akcioni plan za 2013 a slična odluka je uvrštena na republičkom nivou u akcioni plan energetske efikasnosti , koji je usvojila vlada RS a u skladu sa obavezujućom odlukom Ministarskog saveta Energetske zajednice, koje je naša zemlja član.

 Donošenjem Odluke o unapređenju energetske efikasnosti na teritoriji opštine Vrbas za sve korisnike energije u objektima u javnoj svojini i objektima koje koriste korisnici javnih sredstava će  se doprineti ispunjavanju postavljenog cilja , smanjenja potrošnje finalne energije u skladu sa direktivom Evropske unije br.2006/32/EC.

  U skladu sa Strategijom energetskog razvoja Opštine Vrbas 2013-2020.godine i akcionim planom za realizaciju iste za 2013. godinu, te postavljenim strateškim ciljem Uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnom sektoru i  specifičnim ciljem 1 Uspostavljanje ee monitoring sistema za javni sektor, aktivnost 1.1 Donošenje opštinskih odluka za unapređenje ee i podsticaj oie 

JP''Direkcija za izgradnju'' posredstvom Kancelarije za energetski menadžment opštine Vrbas je izradila predlog odluke koji je usvojen na skupštinskom zasedanju.

 Opštinsko veće je ,na predlog Kancelarije za energetski menadžment,  početkom 2013. godine usvojilo preporuke za korisnike javnih objekata koje su preteča ove odluke i služile su kao priprema za budući period u kome će se ova odluka dosledno sprovoditi.

Odluka je od suštinskog značaja jer stavra preduslov za postizanje očekivanih ušteda i stvari po pitanju energetske efiaksnosti postavlja na svoje logično mesto, odnosno uređuje tokove i povezane učesnike u procesima gde se može očekivati unapređenje energetske efikasnosti. 

     Značaj ove odluke se ogleda i utome što se njenim usvajanjem stavraju uslovi za postizanje ušteda bez ikakvih finansijskih ulaganja uz dosledno prirdžavanje odredbi ove odluke. Što se ,sprovođenjem ove odluke sprečava nastajanje grešaka sa nesagledivim finansisjkim posledicama i teško ispravljivim propustima za budući period.

 Opština Vrbas donošenjem i sprovođenjem ove Odluke pristupa izvršavanju aktivnosti na sprovođenju Akcionog plana za enretsku efikasnost Republike Srbije i opštine Vrbas i od ovakve odluke opština možee imati samo dugoročne koristi.

 Ovom odlukom realizuju se predložene mere za poboljšanje energetske efikasnosti iz akcionog plana za energetsku efikasnost.

Istovremeno, ovom Odlukom opština Vrbas priključuje se ostvarivanju opštih ciljeva zaštite životne sredine obezbeđivanjem uslova za smanjenje finalne potrošnje energije, odnosno smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, kao i široj primeni evropskih standarda.

 

 Odluka o unapređenju energetske efikasnosti (pdf)

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
99
Geotermalna
95
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
21
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

329
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
107
Zamena stolarije
73
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka