Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Pokrajnski sekretar za energetiku i mineralne sirovine posetio opštinu Vrbas

Pokrajnski sekretar za energetiku i mineralne sirovine  posetio opštinu Vrbas

 

 

petak, 05. april 2013.

Opštinu Vrbas danas je posetila Nataša Pavićević Bajić, pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine. Ovom prilikom sekretar se upoznao sa radom Kancelarije za energetski menadžment koja funkcioniše pri Javnom preduzeću "Direkcija za izgradnju“. Predsednik opštine Vrbas Milan Stanimirović istakao je da je Kancelarije za energetski menadžment jedan od primera kako se ozbiljno pristupa problematici koja je ranije bila „u drugom planu“.

"Mi smo kao opština prepoznali dva sektora koji su veoma važni, posebno u Vojvodini, a to su energetika i poljoprivreda. Ova dva sektora mogu da budu razvojni potencijal kako naše opštine, tako i Vojvodine, pa i cele Srbije. Imamo velike prednosti kada su u pitanju obnovljivi izvori energije", rekao je Stanimirović.

Pokrajinski sekratar Nataša Pavićević Bajić pohvalila je rad Kancelarije za energetski menadžment i izrazila zadovoljstvo što je opština Vrbas među prvim lokalnim samoupravama u Vojvodini prepoznala značaj upravljanja energetikom. "Očekujemo da će do kraja godine biti usvojena Strategija energetske efikasnosti na nivou Vojvodine, a vrbaska Kancelarije za energetski menadžment može biti jedan od glavnih saradnika pri izradi strategije, kao primer dobre prakse", rekla je Pavićević Bajić. Član Opštinskog veća zadužen za energetiku Goran Pejović je naglasio da je u ranijem periodu u ovoj oblasti stanje bilo potpuno neuređeno. "U javnom sektoru se pre tri godine nije znalo koja ustanova troši koliko energije. Danas ističemo da smo izgradili jedan institucionalni okvir u kome se sistemski rešava pitanje energetike. U Skupštini Srbije je nedavno usvojen Zakon o efikasnoj upotrebi energije koji propisuje niz obaveza lokalnim samoupravama, a smo mi, uglavnom, već ispunili", napomenuo je Pejović.

O radu Kancelarije za energetski menadžment koja je u opštini Vrbas osnovana 2011. godine, govorili su inženjeri Nikola Vujović i Željko Zečević. stručni saradnici za energetski menadžment, infrastrukturno planiranje i upravljanje kvalitetom. Predsednica Skupštine opštine Vrbas Marjana Maraš je istakla da je lokalni parlament nedavno među prvim opštinama u Srbiji usvojio Strategiju energetske efikasnosti opštine Vrbas i to apsolutnom većinom glasova, što je veoma retko.

 

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

313
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
91
Zamena stolarije
68
Ugradnja solarnih panela
35
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
33
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
27
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

203
Solarterm
97
Geotermalna
89
Solarne energane
45
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
18
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka