Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org

Mali kućni aparati

Kad se saberu, mali kućni uređaji mogu trošiti dosta električne energije. Većina njih se koristi u domaćinstvu od ranog jutra, pa do kasne večeri.

Kako biste uštedeli električnu energiju, koristite ove uređaje pametno i pobrinite se da ih redovno čistite i održavate!

Prilikom kupovine, odaberite uređaje A razreda. Uštede koje možete ostvariti kod pojedinih kućnih aparata, zavise od učestalosti njihove upotrebe, a kreću se od 10 - 20 eura godišnje.

Imajte u vidu da kad stari kućni uređaj menjate sa novim s obzirom na napredak tehnologije, svakako kupujete efikasniji uređaj nego što je bio onaj proizveden pre 15-20 godina.

Mikrotalasne rerne su energetski efikasnije od običnih rerni jer štede energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a pogotovo prilikom podgrevanja. Mikrotalasna rerna greje hranu od ivice prema sredini, stoga ukoliko kuvate raznovrsniju hranu, veće komade stavite sa spoljne strane, a tanje i manje sa unutrašnje strane.

Koristite električne grejače za vodu, jer je zagrevanje vode brže i efikasnije od zagrevanja vode u posudi na električnom šporetu. 

Prilikom kupovine novog grejača vode, odaberite onaj koji se automatski isključi kad voda dostigne željenu temperaturu.

Potrebno je više vremena, a i energije da zagrejete vodu u grejaču u kojem se nahvatao kamenac nego u čistom, zato redovito čistite grejač od vodenog kamenca (za što predlažemo upotrebu jabukovog sirća).

Zagrevajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kafu, čaj ili nešto drugo.

U današnje vreme, sve više domaćinstava ima lični računar. Računari se koriste za igru, posao ili komunikaciju sa prijateljima i to sve češće i sve duže. zato je važno primeniti neki od predloženih saveta kako biste uštedeli energiju prilikom njihovog korišćenja.

Imajte na umu da screen saver ne štedi energiju, već samo ekran!

Uključivanje i isključivanje računara ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računar. Isključivanjem računara i monitora po završetku korišćenja računara, produžujete životni vek komponenti i štedite energiju, zato preporučujemo da ga isključite kad god ga ne koristite.

Ako morate ostaviti računar uključen dok ne radite, isključite barem monitor jer on troši više od pola energije celog sistema. 

Ako ostavite monitor uključen celu noć, potrošićete energije koliko je dovoljno za zagrevanje 6 večera u mikrotalasnoj rerni. 

Stare računare ne bacajte sa kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale i olovo, već ih predajte u reciklažna dvorišta koja prerađuju elektronski otpad. 

Imajte na umu kako stand by funkcija kod raznih kućnih uređaja troši i do 6% električne energije u domaćinstvu. Konkretno, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

 Punjači za mobilne telefone, prenosne računare i digitalne kamere troše energiju i kad su uključeni u utičnicu, a uređaji su odvojeni od punjača. Dokaz za to je zagrejanost uključenog punjača, zato je punjače nakon upotrebe potrebno obavezno isključiti odnosno izvaditi iz utičnice!

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

332
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
36
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
102
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas

Kontakt

  • KEM
  • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka