Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas - eevrbas.org
 • Energetski menadžment

  Energetski menadžment predstavlja upravljanje parametrima energetskih tokova unutar neke organizacije, počev od procesa proizvodnje i nabavke energenata ili energije, preko procesa transformacije, sve do finalnog korišćenja energije.
 • KEM Vrbas

  Opštine predstavljaju primere organizacija u javnom sektoru sa širokim nadležnostima.Zbog toga je njihova uloga u energetskom sektoru mnogostruka, veoma složena i značajna.
 • Energetska sertifikacija

  Sertifikat o energetskim svojstvima zgrada – energetski pasoš je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.
 • Opština Vrbas

  Opština Vrbas nalazi se na prelazu između središnjeg i južnog dela Bačke i administrativno pripada Južnobačkom okrugu. Vrbas je administartivni centar, udaljen je 40 km od Novog Sada i spada u subregionalne centre Vojvodine.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Razred energetske efikasnosti je potvrda kvaliteta uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost, pri čemu se uređaji prema potrošnji energije dele na sedam razreda energetske efikasnosti označenih slovima od A do G (grupu A čine energetski najefikasniji uređaji). 

Uređaji i rasvetna tela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D! Uštede koje možete ostvariti kod pojedinih kućnih aparata zavise od učestalosti njihove upotrebe, a kreću se od 10 do 20 eura godišnje.

Prilikom kupovine novog kućnog uređaja, glavni kriterijum obično je upravo cena tog uređaja i njegove mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa.

Svrha energetskih klasa, koje prema Pravilniku o označavanju energetske efikasnosti kućnihh uređaja službeno moraju imati mašine za pranje I sušenje veša, mašine za pranje suđa, električni šporeti, frižideri i zamrzivači, klimatizacioni uređaji te sijalice sa direktnim napajanjem iz električne mreže je informisanje kupca o tome koliko efikasno određeni uređaj iskorišćava električnu energiju i vodu te o nivou buke koju prilikom rada taj uređaj proizvodi. Drugim rečima, jedna mašina za pranje suđa B ili C klase sigurno će trošiti više vode i struje nego mašina klase A ili A+, dok će nivo buke koju će proizvoditi tokom svog rada sigurno biti veći. 

Najbolji primer za ilustraciju ušteda bilo bi izabrati dva frižidera sa zamrzivačem sličnih zapremina, a različitih energetskih klasa. Pretpostavimo da je tipični frižider srednje veličine s malim zamrzivačem C klase u startu 50 eura jeftiniji od vrlo sličnog modela energetske klase A, ali zato godišnje potroši struje u vrednosti od oko 30 eura, za razliku od hladnjaka klase A koji potroši električne energije u vrednosti od 20 eura. Iz proračuna je očito da će se tih 50 eura razlike početno izdvojenih za frižider A klase isplatiti u roku od 5 godina, a kako je životni viek frižidera 10 do 15 godina, to u okviru životnog veka označava ukupnu uštedu na električnoj energiji od 150 eura.

Slične uštede moguće je izračunati i za druge kućne uređaje, ukoliko su poznati podaci o potrošnji sa oznake energetske efikasnosti te koliko se često uređaj koristi. Kod mašina za pranje veša i suđa, osim uštede električne energije treba uzeti u obzir i uštedu vode, dok mašine sa sušilicom ili samostojeći zamrzivači zbog visoke potrošnje električne energije retko postižu energetsku klasu A. Međutim, može se dogoditi i da od dva slična modela onaj više energetske klase bude čak i jeftiniji!

Generalno se preporučuje kupovina uređaja A ili A+ klase, ali i kod tih uređaja prilikom kupovine potrebno je pažljivo proučiti oznaku energetske efikasnosti ili ako ona nije dovoljno jasno istaknuta zatražiti od prodavca da je pokaže, na šta kupac uvek ima pravo.

 

Korisni saveti

 • Pravilno koristite kućne uređaje u svom domu kako biste značajno smanjili potrošnju energije i produžili vek trajanja uređaja. Konačno, to će rezultovati smanjenjem finansijskih izdataka
 • Pasivna kuća je objekt u kojem se zahvaljujući načelima pasivne gradnje i primeni načela energetske efikasnosti postiže ugodna atmosfera bez posebnog sistema grejanja i klimatizacije.
 • Kuća sa viškom energije (engl. energy plus house) je kuća koja u proseku tokom cele godine proizvede više energije koristeći obnovljive izvore energije nego što
učitaj još drži SHIFT dugme za sve učitaj sve

Postavite pitanje

Ako imate pitanja u vezi uštede energije, energetski efikasne gradnje, obnovljivih izvora energije i sl. popunite obrazac za upit, a opštinski energetski menadžment će Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku.

Energetski konsalting

Kancelarija za energetski menadžment opštine Vrbas u okviru svojih usluga građanima opštine Vrbas pruža konsultantske usluge o gradnji i rekonstrukciji objekata prema principima energetske efikasnosti. 
OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE

U koji vid obnovljivih izvora energije bi najpre investirali?

211
Solarterm
101
Geotermalna
96
Solarne energane
46
Energija vetra
40
Energija vode
34
Fotovoltaik
33
Biogorivo
22
Biogas
1 glas
MERE UNAPREĐENJA EE

Koju biste meru unapređenja energetske efikasnosti prvo primenili u svom domaćinstvu?

331
Poboljšanje toplotne izolacije objekta
109
Zamena stolarije
74
Ugradnja solarnih panela
36
Zamena klasičnih sijalica sa vlaknom energetski efikanim sijalicama
34
Zamena energenta uz upotrebu visoko efikasnih kotlova za grejanje objekta
28
Zamena starih električnih uređaja sa novim visoke efikasnosti
1 glas

Kontakt

 • KEM
 • Opština Vrbas
 
Adresa KEM Vrbas
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
 
Adresa OPŠTINA VRBAS
M. Tita 89
Vrbas, 21460
Srbija
 
email Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

EE POOL mreža

EE pool EE pool
EE pool Knaufinsulation
EE pool URSA
Vaillant Srbija  

 

EE Info tačka

U kancelariji opštinskog energetskog menadžmenta formirana je EE info tačka gde se građani mogu informisati o energetskoj efikasnosti, doći do što više kvalitetnih informacija, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na energetski efikasan način, te što efikasnije koristili energiju u domaćinstvu.
KEM Vrbas Info Tačka